Robotkiller

ROBOTKILLER is:

Salle de Jonge – drums
Arno Krijger – Hammond orgel
Thomas Pol – bas

 

ROBOTKILLER is het nieuwe project en geesteskind van drummer Salle de Jonge (ook bekend als Salomon). ‘Ik heb altijd al originele nummers willen schrijven in een bandsetting met mij als leider en componist’, zegt Salomon. ‘De verplichte pauze tijdens de pandemie was mijn signaal om serieus plannen te maken voor een eigen project met originele composities. Het kwam echt tot bloei na het volgen van een compositiecursus van de bekende bassist en componist Stefan Lievestro. ‘Ik heb eerder tunes gecomponeerd en liedjes geschreven voor andere projecten en verschillende artiesten, maar ik wilde mezelf echt uitdagen en het naar een hoger niveau tillen met mijn eigen project’, zei Salomon. ‘Stefans uitgebreide kennis van componeren heeft echt dingen voor mij veranderd en hoewel ik echt pas aan het begin van deze reis ben, kan ik duidelijk voelen dat er nieuwe verbindingen in mijn brein worden gemaakt en de ideeën die ik bedenk klinken anders dan voorheen.’

Echter, één ding blijft hetzelfde; Sal wilde altijd al zijn interesse voor 90s hiphop combineren met zijn liefde voor jazz’. ROBOTKILLER is precies dat: Een akoestisch trio dat sample-achtige beats speelt maar binnen een liedjesformaat dat alle stilistische elementen zoals akkoordprogressies, improvisatie en melodieën uit het jazzidioom gebruikt. ‘Het is alsof al het harde boppende spul dat je op een hiphop plaat zou horen gemixt is met de vrijheid en de gretigheid om jezelf uit te drukken die men zou horen op een jazzalbum’, zegt Salomon. Het trio bestaat uit Salomons favoriete spelers op de scène vandaag: Arno Krijger op Hammondorgel en Thomas Pol op contrabas. Beiden legendes op zich en samen passen ze bij De Jonges live benadering van zijn beat-gedreven jazz coolheid als een handschoen.

Werken met een trio stelt Sal in staat om gemakkelijk ‘externe elementen’ aan het bandgeluid toe te voegen zoals hiphop producers dat vroeger deden met samples. Maar in plaats van gebruik te maken van samples gebruikt hij echte muzikanten om zijn palet uit te breiden. Op ROBOTKILLERs debuutrelease (datum n.t.b.) vind je features van Jan van Duikeren (trompet), Tom Beek (tenorsax) en Bas van der Wal (gitaar) evenals samenwerkingen met DJ Optimus (geluiden & krassen) en MaikalX (vocals).

“Op het podium, spelend voor een live publiek moet het allemaal neerkomen op ‘intelligente muziek voor de dansende massa”, zegt Salomon en dat is precies wat hij van plan is te doen met ROBOTKILLER.

0
Your Cart
Your cart is empty.